Svensk Filmindustri -Sveriges största filmbolag

Svensk Filmindustri (SF) bildades den 27 december 1919 och är idag Sveriges största filmbolag. En sammanslagning mellan Svenska Biografteatern och Filmindustri Skandia gjorde att SF bildades och blev störst i Sverige med sina 70 biografer runt om i landet och med egen filmproduktion. Fån början fanns SF representanter i London, Paris, Amsterdam, Berlin, New York, Moxico och Shanghai.

SF Idag

I dag är dem nordens största kommersiella filmbolag med huvudkontor i Sverige och dotterbolag i Norge, Finland och Danmark. Bolaget marknadsför cirka 50 filmer för bio och hemmaunderhållning. SF kan räkna sig som ett av världens äldsta filmbolag och har producerat flera kända klassiker och har arbetat med några av världens mest kända skådespelare samt regissörer. Ett rättighetsbibliotek på över 1200 filmtitlar har byggts upp under åren och säljs internationellt.

SF själva har en ambition att fortsätta att utveckla den egna filmproduktionen och tillsammans med andra kreatörer och producenter skapa fantastiska filmer tillgängliga för oss i norden. Svensk Filmindustri är ett bolag inom Bonnier Growth Media.

Logotypens utveckling

SF:s kända röda, ikoniska logo skapades i samband med sammanslagningen 1919 då det blev bråttom med att ta fram en logotyp. Nils Hårde, som inte bara var reklamchef för SF i 30 år utan också illustratör, fick uppdraget att ta fram denna nya logo. På den tiden var den enkel med S och F i vitt mot svart bakgrund, detta utvecklade sig sedan till att på 30-talet få två tunna linjer i ringen runt om initialerna.  30 år senare hamnade logotypen på en fyrkantig platta och i mitten av 80-talet togs det ursprungliga märket tillbaka men den här gången i rött, vilket idag är den logotyp som vi förknippar bolaget med.