Google ger Spotify en rond i ringen som online musikens härskare

Nya Google Play Music har för ett tag sedan kommit till Sverige, och ger Spotify ett inbördeskrig i den karga och hårda musikdjungeln. Google Play Music är en tjänst som inte bara utmanar Spotify, utan även Apple iTunes genom att ge sina lyssnare både tillgång till Spotify liknande streamingtjänster samtidigt som tillgången att plocka sin egen varukorg med enstaka låtar till låga priser.

På samma sätt som Spotify, så är Google Play Music ett månadsbetalat abonnemang för att kunna lyssna på din favoritmusik. Detta kombineras då med en butik som säljer dessa låter för köp och nedladdning helt i iTunes stil. Vad som har tillkommit som extra kugge i maskineriet, är att du som användare kan ladda upp 20 000 egna låtar till Google Play Musics servrar för andra lyssnare att ha tillgång till.

Sami Valkonen, ansvarig för partnerskap på Google Play Music beskriver Googles nya tag inom musik som en del i ett stort underhållningspussel, där det redan ingår böcker, appar spel och så givetvis musiken. Vad kommer efter detta undrar vi. Som svar på detta måste det ju komma att uppgraderas med filmer som också ligger i riskzonen när det gäller gratisnedladdningar som dessa tjänster försöker hjälpa den tyngda underhållningsindustrin med.

I vilket fall verkar det som Googles satsning ses med positiva ögon inom musikbranschen, som säger att Googles satsning har lett till flera kontrakt och varit till stor hjälp för återhämtningen inom musikindustrin.

Extra i Googles tjänst är en anpassningsbar radio, där du kan välja en låt och efter det så väljs en automatisk lista ut som spelas med samma känsla som den valda låten. Jag har länge trott att vi snart skulle sitta med hjälmar på huvudet och tala med varandra, men nu känner jag att det verkligen är på väg. Har du inte kollat Google Play Music kan du göra det här, bara logga in med din Google Mail som vanligt för att använda Googles tjänster.