Den olagliga nedladdningen

Även om det är jättebra nu när tekniken går framåt och nästintill allt går att utföra på internet så finns det nackdelar. För film- och musikindustrin har den olagliga nedladdningen slagit hårt. På 80-talet och i mitten på 90-talet hade man också problem med piratkopiering men det var inte på samma nivå. Då tog man egna kassetter och spelade in från en köpt kassett och gav bort till en kompis. Det blev inte sådan stor spridning på kopiorna och de kom inte så långt, det var inom kompiskretsen. Även med filmerna var det så, det var betydligt svårare att kopiera en film än ett kassettband på den tiden. Bandspelarna som fanns då hade oftast dubbla däck som det gick att kopiera på. Men när det kom till dåtidens VHS, ja då var man tvungen att ha två stycken videoapparater för att kopiera en film. Det tog tid också. För att kopiera en 1.5 timmes långfilm så var man tvungen att vänta i hela 1.5 timmar innan det var klart, så man förstår varför det inte fick en sådan stor spridning. Men visst, det var säkert människor som satte det i system på en större skala, men det spred sig inte över hela världen i alla fall.

Napster förändrade en hel musikindustri

1999 utvecklade Shawn Fanning, John Fanning och Sean Parker ett fildelningsprogram för datorer som man döpte till Napster. Programmet gjorde det möjligt för användare att koppla ihop sina datorer och dela med sig av innehållet. Alla kunde få tillgång till musikfiler som låg på datorernas hårddiskar. Alla mp3-filer som man hade på sin dator kunde människor på andra sidan jordklotet söka upp och ladda ner. Napster var egentligen en sökmotor som bara kopplade ihop datorer och indexerade dessa. Skivbolagen och musikartister blev förstås chockade när de såg på vad som höll på att hända. Hundratusentals användare började dela med sig av sin musik, helt gratis och artister och skivbolag fick ingenting. Tillslut tvingades man att stänga ner tjänsten 2001 på grund av flera stämningsansökningar från skivbolag i USA. Napster fick betala 26 miljoner dollar i avgift för musiken som de hade hjälpt till att sprida.

The Pirate Bay

De tre svenska killarna Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm och Peter Sunde startade upp The Pirate Bay under 2003, men det var Gottfrid Svartholm som började så fröet på ett Mexikanskt företag där han jobbade. Det är en sida på internet där användare laddar upp piratkopierat material. Det är olagligt enligt svensk lag att piratkopiera upphovsrättsskyddade verk. Där ligger allt öppet för alla som vill ladda ner det. Det finns musik, filmer, tv-serier, böcker osv.

2006 gjorde den svenska polisen en razzia hos The Pirate Bay och tog alla servrar men sidan återuppstod någon dag senare. Det blev rättegång och 2010 blev Fredrik Neij dömd till tio månaders fängelse, Gottfrid Svartholm till ett års fängelse och Peter Sunde till åtta månader i fängelse. Det skulle dessutom betala ett skadestånd på 46 miljoner svenska kronor.

The Pirate Bay har främst varit en stor plattform för att dela ut filmer. Det har hänt flera gånger att bioaktuella filmer har läckt ut innan de har släppts på DVD.