Bästa utländska filmerna

Vi har en avdelning med de bästa svenska filmerna men vad vi kan inte glömma resten av världen. I USA och Hollywood görs det kassasuccéer årligen. Här är ett axplock av världens bästa filmer.

Schindler’s List (1993)

Under 2:a världskriget huserade Nazisterna i Tyskland och Polen. Hitler och sina mannar ville utrota alla judar på jorden. Men många av dessa dödsdömda människor lyckade fly med hjälp av goda män och kvinnor som hjälpte dem ut ur misären. Oskar Schindler var en tysk affärsman som använde judar som slavar i sina fabriker. Dock så hade han inte för avsikt att släppa dem i händerna på Nazisterna, i stället kämpade han för att hålla dem vid liv och kvar i sin fabrik. Han gjorde allt för sina arbetare och till slut så hade han förlorat hela sin affärsverksamhet, men Oskar Schindler lyckades rädda livet på tusentals judar under kriget.

Det är en stark film som är baserad på en verklig händelse. Filmen är regisserad av Steven Spielberg. I rollen som Oskar Schindler ser vi skådespelaren Liam Neeson.

Den Gröna Milen (1999)

Filmen utspelar i 30-talets USA. Inne på ett fängelse jobbar Paul Edgecomb, han är chef över avdelningen där dödsdömda fångar sitter inspärrade i väntan på avrättning i elektriska stolen. En dag kommer det en väldigt storvuxen man till hans avdelning. En hänsynslös barnamördare, tror de i alla fall. Men den stora mannen John Coffey visar sig bära på en annan hemlighet.

Det är en gripande dramakomedi med flera stora skådespelare. Vi ser bland annat Tom Hanks som Paul Edgecomb och Michael Clarke Duncan som John Coffey. Inspiration till filmen är hämtad från Steven Kings bok med samma namn.

Nyckeln till frihet (1994)

Denna film toppar många filmlistor just nu. Det anses vara den bästa filmen någonsin i modern historia. Andrew Dufresne, en ansenlig bankman mördar sin fru och hennes älskare. Han blir dömd till livstids fängelse och skickas sedan till anstalten Shawshank. Han får det väldigt svårt i början och passar inte alls in i fängelselivet, men efter ett tag får han upp hoppet och börjar anpassa sig. Han blir god vän med en annan fånge vid namn Red. Han börjar leva på hoppet igen, han ser sig själv komma ut från fängelset och börja om. Men var han skyldig eller oskyldig till mordet på sin fru och älskare?

Huvudrollskaraktären Andrew spelas av Tim Robbins och hans vän i fängelset Red, han spelas av den fantastiske Morgan Freeman.

Sagan om ringen (2001, 2002, 2003)

Detta är en filmatisering av ett episkt äventyr från böckerna av J.R.R. Tolkien. Böckerna och filmerna handlar om kampen mellan de goda och de onda. Kampen om en ring som kan härska över alla i landet. Bilbo Bagger hade tagit härskarringen och Frodo Bagger ärver den av honom. Bilbos äventyr är slut och det är Frodo som måste ta ansvaret nu och förstöra ringen genom att kasta ner den i Domedagsbergets eldar. Han får först hjälp av den mäktige trollkarlen Gandalf och många fler kommer att ansluta till sällskapet. Det blir dock en väldigt svår resa som är uppdelad på tre olika filmer.

Sagan om ringen (2001)
Sagan om de två tornen (2002)
Sagan om konungens återkomst (2003)

Vi ser Elijah Wood som den unge Frodo och Ian McKellen som Gandalf. Filmen är regisserad av Peter Jackson.