Bästa svenska filmerna

Det finns ett par klassiker i svensk filmhistoria. Filmer som är svåra att glömma och som sätter sina spår. Här har vi samlat ett par av de bästa svenska filmerna som har producerats i vårt avlånga land.

Black Jack (1990)

Dansbandsmusiken är bland de mest uppskattade musikstilarna i Sverige. När filmen spelades in var det mycket populärt att gå ut och dansa. Det var inte disco eller någon ensamdans, man dansade tillsammans till rytmerna av ett dansband. Idag brukar man kalla det för ”mogendans”. Filmen handlar om det svenska dansbandet Black Jack som har tagit namnet från ett välkänt hasardspel med samma namn som spelas på casinon och spelklubbar runt om i världen.

Black Jack utspelar sig i Hedesunda som är en liten by utanför Gävle. Där bor Inger som spelas av skådespelerskan Helena Bergström. Hon återvänder till hembyn och börjar dejta trummisen i dansbandet Black Jack, Tommy. Han spelas av Carl Kjellgren.

Black Jack är en riktig svensk klassiker som är regisserad av Colin Nutley, som förövrigt är gift med Helena Bergström.

Det sjunde inseglet (1957)

Ingmar Bergmans stora succéfilm från slutet av 50-talet. Detta blev den film som han är känd för över hela världen.

En riddare återvänder hem efter ett korståg och upplever att döden sveper över land och byar. Där träffar han på döden som är på väg att ta hans liv, men riddaren som spelas av Max von Sydow utmanar döden på ett parti schack. Han får leva om han lyckas vinna över döden.

I Det sjunde inseglet finns en av världens bästa scener. Det är när han utmanar döden. Här är ett litet klipp från filmen och scenen.

https://www.youtube.com/watch?v=cLVx8TrToM4

Sånger från andra våningen (2000)

Ett mästerverk enligt många. Filmen är regisserad av Roy Andersson och består av flera olika historiers som är löst sammansatta. Det är en svart komedi med ett enormt bra fotoarbete. Det är svårt att återberätta från filmen eftersom det blir lite för spretig men den är absolut värd att köpa eller hyra. Filmen innehåller många bra skådespelarprestationer men rollistan är dock inte så känd.

Fucking Åmål (1998)

En debutfilm som tog Lukas Moodysson från ingenting till att bli en av Sveriges mest eftertraktade regissörer. Den vann pris för bästa film på Guldbaggegalan detta år och Lukas ställde till med en liten scen i sitt tacktal också, ett klipp som man kan se här

Filmen Fucking Åmål är en ungdomsfilm som utspelar sig i Åmål i Dalsland. Det handlar om de två tonårsflickorna Agnes och Elin. Agnes har flyttat till Åmål men har bara en vän. Agnes blir förälskad i Elin som också ska vara den populäraste och snyggaste tjejen på hela skolan.

Den hyllades av kritiker i Sverige och utomland. Förutom priser i Sverige så fick man även för bästa film på Berlins filmfestival, och vid Rotterdams internationella filmfestival.

Musiken i filmen fick också stor uppmärksamhet. Den hjälpte nog till att förstärka hela filmupplevelsen för många. Musiken är skriven av bandet Broder Daniel som fick flera hits med låtar som var med i filmen.