2014 års bästa musikalbum

Att gå igenom historiens bästa musikalbum skulle bli en svår uppgift. Det skulle bli en oändlig lång text med tusentals album. I stället startar vi från 2014 och fortsätter framåt. Detta blir den första texten där vi går igenom vad som var bra under detta år. Vilka artister och musikalbum som glänste lite extra.

Doug Seegers

Vi börjar på den svenska scenen fast med en amerikansk man. Doug Seegers sjöng sig rakt in i våra hjärtan i tv-programmet ”Jills Veranda” som gick på SVT. Jill Johnson och Magnus Carlson från Weeping Willows upptäckte Doug när de skulle äta mat i Nashville. Där satt den hemlöse Doug på en parkbänk och spelade gitarr och sjöng. Jill och Magnus blev imponerade av hans röst och bokade om programmet för att träffa honom igen. Vid nästa möte så spelade han upp en egenkomponerad låt som heter ”Going Down To The River”. Både Jill och Magnus blir helt tagen av sången och hyllar Doug. Efter ett tag bestämmer man sig för att avboka allt inplanerat och frågar Doug om han vill spela in låten tillsammans med dem. Det blir inte i vilken studio som helst, inspelningen sker i Johnny Cash gamla studio. Senare när programmet sändes åkte låten upp på iTunes 1:a plats och låg där i nästan två veckor. Doug Seegers fick ett skivkontrakt med Lionheart Music Group. Det är en riktig framgångssaga.

Ni kan se ett utdrag från programmet här på Youtube

Laleh

Laleh fick ytterligare ett genombrott när hon var med i TV4:s program ”Så mycket bättre” under 2011. Där sjöng hon tillsammans med flera andra kända svenska musiker. Eva Dahlgren, E-Type, Tomas Ledin, Lena Philipsson, Timbuktu och Mikael Wiehe var också med i programmet. Laleh blev nu känd för den breda massan och var nog mest älskad av alla i programmet. Nu under 2014 har hennes album blivit en storsäljare. Det släpptes dock i slutet av 2013 men har på senare tid uppmärksammats mer i tv och media. Albumet heter Colors och är en av hennes absolut bästa, onekligen.

2014 gjorde hon också en specialkonsert efter tv-programmet Allsång på Skansen i SVT. Det blev en hel konsert med bara Laleh och hennes bästa låtar.

Jon Henrik Fjällgren

Han vann TV3:s program Talang 2014. Det är en tävling där man kan visa upp sina bästa talanger, det kan vara vad som helst. Allt från att hoppa hopprep till att sjunga, som Jon Henrik gjorde. I juryn satt Carolina Gynning, Robert Aschberg, Shirley Clamp och Tobias Karlsson. Programledare var Adam Alsing och Malin Gramer. Jon Henrik Fjällgren sjöng sin egenkomponerade låt Daniel:s Joik. Jon Henrik är renskötare från Mittådalen och Same. Låten är tillägnad han kompis som gick bort för ett antal år sedan, hans bästa vän Daniel som har saknar så mycket.

Han adopterades till Sverige från Colombia när han var 2 månader gammal. Hans uppväxt har kantats av svårigheter med bland annat mobbning i skolan under flera år. I talang vann han folkets hjärtan och Jon Henrik och låten Daniel:s Joik blev segrare finalprogrammet. Jon Henrik Fjällgrens debutalbum heter Goeksegh.